Danas je međunarodni dan zaštite ozonskog omotača! Zahvaljujući Montrealskom sporazumu koji je sklopljen 16. septembra 1987. godine, ozonski omotač ima svoj dan.  U svetu se dan zaštite ozonskog omotača obeležava od 1995. godine.

Ozonski omotač se nalazi u stratosferi i štiti nas od štetnog Sunčevog zračenja. Ključan za održavanje života na našoj planeti. Upravo je njegovo stvaranje pre više stotina miliona godina bilo preduslov evolucije.

Naučnici su još 1970. godine otkrili da je sloj ozonskog omotača sve „tanji“ u oblasti iznad južnog pola. Ova promena u ozonskom omotaču označena je kao „ozonska rupa“ i zaključeno je da na njeno povećanje utiče prisustvo nekih štetnih gasova i supstanci u atmosferi, kao što su freoni, haloni i hlorofluorougljenici (CFC).

Da bi se sprečilo uništavanje ozonskog omotača potpisani su brojni međunarodni sporazumi (prvi je bio Montrealski) čiji je cilj bio da kontrolišu proizvodnju i korišćenje štetnih gasova. Ovih štetnih gasova nekad je bilo u rashladnim uređajima, sprej bocama, aparatima za gašenje požara itd. Bez obzira što novi proizvodi i uređaji dugo ne koriste ove gasove, njih još uvek ima u atmosferi i još uvek se mogu naći u proizvodima i uređajima starijih generacija, uglavnom u nerazvijenim zemljama. Stručnjaci procenjuju da će biti potrebno nekoliko decenija da se njihova koncentracija u atmosferi vrati na nivo od pre 1980, što je bio cilj pomenutog sporazuma, usvojenog 1987. godine.

A šta mi kao pojedinci u svojoj svakodnevici možemo primeniti i na taj način dati svoj doprinos očuvanju ozonskog omotača?

Za održavanje domaćinstava treba odabrati proizvode sa natpisima toxic free ili prirodne proizvode, kao što su limuntus i soda bikarbona. Pri izboru dezodoranasa, lakova za kosu i sličnih sprejeva, na njima treba da stoji oznaka ozone friendly, koja označava da oni nemaju štetne hlorofluorougljenike (CFC).

Klima uređaji, kako oni u objektima tako i oni u vozilima, nezaobilazni su deo života savremenog čoveka. Kao rashladni fluid koriste freone (naručito stariji uređaji), a on se može zameniti nekim drugim ekološki boljim rashladnim fluidom. Prilikom kupovine novih rashladnih uređaja i frižidera treba se raspitati kod prodavca da li oni sadrže freone i naravno odabrati one koji koriste neku alternativu koja nije štetna po ozon.

Zanimljivosti:

  • Ako bi ljudi prestali sa korišćenjem proizvoda koji sadrže štetne supstance za ozonski omotač, mogao bi se obnoviti do 2050.
  • „Ozonska rupa“ nije prava rupa na omotaču, već istanjenje omotača.
  • Ozon kao gas se koristi za dezinfekciju i sanitaciju bazena.
  • U Prvom svetskom ratu, ozon se koristio za lečenje gangrene i dezinfekciju rana.
Izvor: Ekoblog