Manifestacija Evropski vikend posmatranja ptica tradicionalno se održava svake godine prvog vikenda oktobra, u preko 40 zemalja Evrope. Ove godine biće održana u subotu 2. i nedelju 3. oktobra. Cilj ove manifestacije je da se pažnja građana usmeri na sve pritiske koje divlje ptice trpe tokom seobe, kako prirodnih tako i ljudskih faktora.

Iz Društva za zaštitu i proučavanja ptica Srbije pozivaju zaljubljenike u prirodu i ptice da se pridruže izletu i zajedno otprate ptice selice.

„Želimo pre svega da što više ljudi i dece izađe sa nama u prirodu i uživa u posmatranju ptica. Na ovim izletima učesnici će imati priliku da sa našim ornitolozima uživaju u posmatranju raznih vrsta ptica uz stručnu pomoć, ali i saznaju razne zanimljivosti o seobi ptica“, kazao je Slobodan Marković predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kao i svake godine, organizuje besplatne izlete širom Srbije, ove godine izlet će ponovo biti organizovan u Nišu.

„Ove godine Evropski vikend posmatranja ptica ćemo u Nišu organizovati na obalama Južne Morave kod sela Lalinac i u subotu i u nedelju. Ovaj lokalitet je veoma specifičan i intersantan za posmatranje ptica i veoma bitan za ptice tokom seobe, svako ko bude sa nama ovog vikenda saznaće i zbog čega. Nakon šetnje i popisa ptica svi učesnici će dobiti i naše promotivne materijale”, dodaje Marković.

Podseća da je jesen je period godine kada milioni ptica selica kreću na seobu i lete ka južnim krajevima gde provode zimu, pa je zato  ovaj period godine za posmatrače ptica pun iznenađenja, jer mogu da vide vrste ptica koje se ne sreću često u njihovom okruženju.

Ukoliko želite da se prijavite na neki od izleta bićete kontaktirani od strane organizatora i tom prilikom dobićete sve informacije u vezi sa izabranim izletom. Zbog trenutne situacije izazvane virusom SARS-CoV-2 neće biti organizovanog prevoza, takođe će i broj prijavnih mesta biti ograničen.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti na ovom linku, ili preko sajta pticesrbije.rs.

Kako bi zajedno lakše prepoznavali ptice na terenu preporučujemo da instalirate našu aplikaciju za prepoznavanje ptica, Ptice na dlanu.

Izvor: Pticesrbije.rs