U Trebinju je juče održan sastanak Foruma za bezbjednost zajednice Grada Trebinja na kome je razgovarano o važnosti upoznavanja javnosti o mogućim posljedicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja.

Dragoslav Banjak, predsjednik Foruma za bezbjednost zajednice Grada Trebinja je istakao da je ova tema bila u fokusu današnjeg sastanka iz preventivnih razloga jer se bliže dani svetkovina.

„Policija je već pripremila odgovarajuće mjere kako bi učinila grad bezbjednim u ovom aspektu. Biće podijeljeni odgovarajući informativni leci koji upozoravaju koje su to posljedice nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, a dogovorili smo da i mediji daju određeni prostor u svom programu, tako da će do svakog stanovnika našeg grada i šire doći informacija kakve sve posljedice mogu da budu ukoliko se na nestručan i neodgovarajući način bude upotrebljavalo vatreno oružje i da je ono, praktično, neprihvatljivo za bilo kakvu proslavu ili svetkovinu“, naveo je Banjak.

Razgovarano je i o postavljanju stacionarnih kamera za mjerenje brzine kretanja automobila.

„Urađeno je odgovarajuće mapiranje, sva infrastruktura je pripremljena i u skorije vrijeme će biti postavljene kamere. To je informacija koja nas raduje jer smo problem neprilagođene brzine u samom gradu ocijenili kao gorući još na prethodnim sjednicama Foruma“, rekao je Banjak.

Veselin Milićević, komandir Policijske stanice Trebinje je istakao da je stanje bezbjednosti u Trebinju zadovoljavajuće.

„Čim na području Policijske uprave Trebinje nema krivičnih djela koje izazivaju uznemirenost građana, a to su ubistva, teška ubistva, razbojništva i razbojničke krađe, znači da je stanje zadovoljavajuće“, rekao je Milićević.

On je naveo da su kazne za nezakonitu i nestručnu upotrebu vatrenog oružja po Zakonu o neovlaštenoj upotrebi vatrenog oružja od 400 do 1200 maraka, a po krivičnom zakonu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Milićević je prokomentarisao i krivično djelo protivpravno lišenje slobode i lažno predstavljanje koje se desilo prije dva dana u našem gradu, ističući da je pravovremenom i brzom reakcijom policijskih službenika slučaj riješen u jutarnjim časovima narednog dana.

 

Izvor: Radio Trebinje