Zbog uspostavljanja jake visinske južne i jugozapadne struje, uz formiranje prizemnog ciklonskog sistema iznad centralnog dijela Mediterana, naredni dani donose vrlo dinamične vremenske prilike, jak južni vjetar i obilne padavine Hercegovini.

S Mediterana će priticati vlažan i topliji vazduh, te će u 24. do 36. časovnim intervalima davati obilnije padavine južnoj polovini zemlje i planinskom lancu od zapada do jugoistoka i istoka. Sjeverna polovina zemlje će primiti znatno manje padavina. Cijeli period će biti relativno toplo, da bi 29. u ponedjeljak i 30. novembra došlo do značajnog zahlađenja koji će na kraju dati i snijeg. Naime, tada ćemo biti pod uticajem visinske doline sa sjeverozapada koja će donijeti zahlađenje.

Slike razvoja sinoptičke situacije slijede:

U Hercegovini će u tom četvorodnevnom kišnom periodu pasti do 150/ moguće lokalno 200 l/m², u rubnom dijelu vododjelnice sa Savskim slivom (Čemerno) i gornjem Podrinju do 100 l/m².

Prvi ciklus obilnih padavina nastupa već u noći 26.novembra. U narednom periodu od 36 časova, od 26. u 00:00 do 27. novembra do 06:00 časova, (prelaz četvrtak na petak, petak, do subota ujutro) u južnoj polovini zemlje se očekuju obilne padavine, koje će se širiti i prema centralnom pojasu, tako da će i taj dio iako modeli ne pokazuju, vjerovatno dobiti obilniju kišu.

U nastavku donosimo novi grafički prikaz prognoze padavina za period: od 26. u 00:00 do 27. novembra do 06:00 časova.

 

Uočava se razlika u ukupnoj količini prema pojedinim modelima, ali svi daju da će u Hercegovini pasti u tom periodu do 70 l/m², u rubnom dijelu vododjelnice sa Savskim slivom (Čemerno) i gornjem Podrinju do 50 l/m², što je velika količina s obzirom da smo već imali ekstremne padavine u prvoj dekadi mjeseca. Uz to ako se uzme da će padavine biti pljuskovite, potencijalno postoji opasnost od bujičnih poplava!

Zaključak: Ove vremenske prilike i obilne padavine su potencijalno opasne. Posebno se to odnosi na moguću pojavu bujičnih poplava zbog jakog intenziteta padavina u zoni oblaka nepogoda! O tome ćemo izvještavati svakodnevno u sklopu praćenja vremena.

 

Izvor: Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske