U centru Trebinja završeno je postavljanje tri polupodzemna kontejnera, koji će ubuduće, osim eliminacije neugodnih mirisa, gradu donijeti i razne druge benefite kada je sakupljanje otpada u pitanju. Riječ je o polupodzemnim kontejnerima od po pet kubnih metara. Njihovom ugradnjom Trebinje je postalo druga lokalna zajednica u Republici Srpskoj sa ovom vrstom kontejnera, kazao je za Radio Trebinje direktor “Кomunalnog” Nedeljko Lambeta.

“Njihova prednost je višestruka i u tome što su otporni na udare vjetra, što je u vrijeme sve učestalijih bura u Trebinju predstavljalo veliki problem, a da ne govorimo o mogućnostima razdvojenog prikupljanja stakla, papira, PET ambalaže, te vreće koja sakuplja iscjedne vode od otpadaka”, dodaje Lambeta.

Lambeta je najavio da će postavljanje polupodzemnih kontejnera postati praksa u narednom periodu, najavljujući da u Trebinje uskoro stiže još šest ovakvih kontejnera.

“Grad nam je dao podršku da pređemo na ovaj vid kontejnera, a ima i zainteresovanih investitora stambenih zgrada koji su se odlučili da ubuduće postavljaju ovu vrstu kontejnera”, kazao je Lambeta.
Prednost ovakvih kontejnera je što su djelimično pod zemljom, a djelimično iznad, a svaki od njih se može podijeli na sedam dijelova, iako ti dijelovi mogu ostati i kompaktna cjelina.

Кontejneri su postavljeni kod novog naselja “Centar” i kod stambenih zgrada u bivšoj kasarni, u blizini “Binga”.

Izvor: Radio Trebinje