Pomoćnik direktora za medicinske poslove Bolnice Trebinje Stanko Buha izjavio je danas da su se, zbog situacije na kovid odjeljenju, pripremili da 60 odsto kapaciteta ove ustanove pretvore u odjeljenja za kovid pacijente.

Buha je na konferenciji za novinare nakon sjednice Štaba za vanredne situacije rekao da će hirurško i interno odjeljenje, te po potrebi i urologija, pedijatrija i očno odjeljenje trebinjske Bolnice ubuduće raditi u kovid režimu sa oko 80 dodatnih kreveta, što znači da će u potpunosti biti odvojeni kovid pacijenti od onih koji to nisu. On je dodao da medicinski kadar nije problem, ali jesu zaštitna oprema i prostor.

„Dnevno snimamo više od 50 građana, a oko 40 ih ima znakove ozbiljne upale pluća. Svi su oni kandidati da budu hospitalizovani“, pojasnio je Buha.

Direktor Doma zdravlja Branka Drašković rekla je da svi građani treba da imaju povjerenje u medicinske radnike koji ulažu nadljudske napore da pregledaju sve pacijente, istakavši da niko neće ostati nezbrinut.

„Niko nije ostao nezbrinut. A zbrinjavaju se i svi drugi pacijenti koji nemaju virus korona, već neke druge bolesti. Radimo u dvije respiratorne ambulante koje rade u punom kapacitetu“, navela je Draškovićeva.

Ona je istakla da je sa simptomima virusa korona u posljednjih desetak dana dnevno testirano oko 80 ljudi, a ponekad i do 100.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je Štab za vanredne situacije u stalnom zasjedanju.

On je zahvalio građanima koji poštuju mjere, ukazao da postoje i oni koji ih ne poštuju, te apelovao na sve da poštuju preporučene mjere.

„Sa Eparhijom zahumsko-hercegovačkom smo dogovorili da se slave, sahrane i kršenja obave u krugu porodice“, naveo je Ćurić.

On je naglasio da je prioritet zdravlje ljudi, ali i da privreda radi, navodeći da je moguće da se mjere poštuju, a da privreda pritom radi.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Đorđe Miljanović apelovao je na sva fizička i pravna lica da poštuju donesene mjere.