Skupština Ujedinjenih nacija je 2000. godine 22. maj ustanovila kao Svetski dan biodiverziteta u cilju podizanja građanske svesti o značaju biološke raznovrsnosti i neophodnosti njenog očuvanja.

Prema Crvenoj listi ugroženih vrsta koju izrađuje Međunarodna unija za očuvanje prirode (eng. International Union for Conservation of Nature, IUCN), više od 26 hiljada vrsta živog sveta nalazi se pod rizikom nestanka. Naučnici strahuju da je u toku šesto masovno izumiranje koje je posledica čovekovih aktivnosti s razornim uticajem na prirodu.

Sekretarijat Konvencije o biološkoj raznovrsnosti je doneo odluku da ovogodišnji Svetski dan biodiverziteta protekne pod sloganom „Rešenja se nalaze u prirodi“.

Uprkos tehnološkom napretku, naše zdravlje, pristup vodi, hrana, lekovi, odeća, gorivo, sklonište i energija samo su neki od resursa neophodnih za život čije postojanje zavisi od zdravih i živopisnih ekosistema. Organizacije i pojedinci širom sveta će brojnim tematskim događajima nastojati da povećaju znanje svoje zajednice o njihovoj međusobnoj vezi s naglaskom na nadu, solidarnost i zajedničko zalaganje da budućnost gradimo u harmoniji sa našim prirodnim okruženjem.

Izvor: Energetski portal