Na području Кostajnice i danas su radile mobilne ekipe Republičke uprave Civilne zaštite, Elektrokrajine i Crvenog krsta. Saniraju se posljedice zemljotresa, mada se i danas na području Кostajnice u nekoliko navrata osjetilo podrhtavanje tla.

Prema prvim procjenama oko šest stotina stambenih objekata u Кostajnici je oštećeno. Кomisija je utvrdila da 35 kuća nije uslovno za stanovanje, a za 15 kuća je predviđeno rušenje.

Mnoge porodice alternativni smještaj našle su kod rodbine i prijatelja i predstavnici opštine nastoje da pomognu onim višečlanim porodicama.

Značajna pomoć je i od ekipa Republičke uprave Civilne zaštite.

Među njima je i ekipa koja je stigla iz Trebinja.

Na terenu su aktivisti Crvenog krsta , koji dijele prispjelu pomoć .

 

– Mi smo ovdje već treći dan da pomognemo narodu Кostajnice. Smatramo da je jako važno zajedništvo i solidarnost u Republici Srpskoj i da jedni drugima pomognemo kada se nađemo u nevolji – naveo je Stevan Bekan, načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinja.

Predstavnici opštine Кostajnica svaki dan utvrđuju prioritete u otklanjanju posljedica zemljotresa.

– Nastavljamo sa otklanjanjem ovih dijelova koji su oštećeni. Na terenu su tri dizalice i jedna velika građevinska mašina. Treba da dođe građevinski materijal da se počne sa sanacijom. U Кostajnicu dolazi tim od 14 inžinjera koji dolaze po naredbi predsjednice Republike Srpske – naveo je Nikola Janjetović, načelnik opštine Кostajnica.

I na području Кozarske Dubice zemljotres je napravio ogromnu štetu na objektima. Formirana je ekipa koja evidentira štete.

– Tako da smo do sada imali preko 500 poziva naših građana, to znači preko 500 objekata koji su imali štetu, oštećenja krova, dimnjaka. Mi smo dobili od Vlade Srpske sto hiljada maraka, međutim to asolutno neće biti dovoljno – istakao je Radenko Reljić, načelnik opštine Кozarska Dubica.

I na području Novog Grada prijavljene su štete na 240 objekata.Četiri objekta nisu sigurna za stanovanje pa su porodice morale da se isele u privremeni smještaj.

 

Izvor: RTRS